Facebooks nya söktjänst – Graph search

Facebook Graph search

Nu introducerar Facebook sin nya och revolutionerande söktjänst “Graph search”. De startar nu med inbjudningar och kommer att nå alla användare på Facebook inom en månad.

Detta är den största förändringen som Facebook gjort på länge och kommer att påverka vårt användande av Facebook radikalt.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Graph Search[/dropshadowbox]

Vad är Graph Search? Det är inte en kopia av Google utan en social söktjänst som bara finns på Facebook. Ett traditionellt sätt att söka på Google är att du skriver in ett antal sökord “nöjen i Luleå” exempelvis.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Nytt sätt att söka på[/dropshadowbox]

Det sätt du kan söka på med Facebooks Graph search är exempelvis “Vänner som ska se Tomas Ledin på Kulturens Hus i Luleå”. Resultatet kommer att visa vilka av dina vänner som ska se Tomas Ledin på Kulturens Hus i Luleå, förutsatt att de har nämnt det på Facebook förstås.

Här är några möjliga andra tänkbara söktermer:

  • “Vänner som bor i Boden”
  • “Personer som gillar samma saker som mig”
  • “Bilder som är tagna i Kiruna av mina vänner”
  • “Musik som mina vänner gillar”
  • “Restauranger i Luleå som mina vänner och vänners vänner gillar”
  • “Personer som gillar att köra skoter i fjällen”

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Relationsbaserat[/dropshadowbox]

Sökningar på Facebook kommer att bli relationsbaserade. Allt som visas i sökningarna är bara innehåll taget från Facebook. Själva sökfönstret kommer att visas högst upp på sidan. Hur detta kommer att påverka facebooksidor (gilla-sidor) får jag återkomma till en annan gång.

Det här ser mycket spännande ut och visar att Facebook utvecklas i rätt riktning eller vad tycker du?

Kommentera gärna längst ner på sidan eller klicka på gilla-knappen om du tycker att inlägget är bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *