Rörligt på Webbdagarna

Webbdagarna 6-7 mars 2013

Det rörliga medierna blir allt mer populära att marknadsföra sig med.

Efter att ha pustat ut efter Webbdagarna i dagarna 2 med över 1 500 deltagare känns det bra med all input jag (Staffan) fått från alla intressanta talare.

Bambuser levererar

Under Webbdagarna talade grundaren av Bambuser Måns Adler om hur hans tjänst används på olika sätt i världen och att det inte går att räkna ut i förväg hur direktsänd video kommer att användas.

Han berättade om en man i Finland som körde en minigrävmaskin 10-tals mil 7 km i timmen. Han direktsände med Bambuser hela resan och när han kom till slutdestinationen firades han av alla i den lilla orten som en hjälte.

Bambuser används också i länder som Syrien för att dokumentera vad som händer där.

De unga tar över eller?

Dagens youtubestjärnor är ofta unga. Det finns en 25-årig tjej i USA som mot föräldrarnas vilja inte utbildade sig till läkare utan började att göra smink- och skönhetsfilmer som hon laddade upp på Youtube. Nu sex år senare har Michelle Phan över 630 miljoner visningar på Youtube och är den näst största kvinnan på Youtube. Hon tjänar sexsiffriga belopp i dollar som hon får med samarbetspartners som Láncome.

På scenen kom sedan två unga tjejer – Miss Lisibell och Nellie Berntsson. Miss Lisibell som är 11 år har över 15 miljoner visningar på sin youtubkanal. Hon visar bland annat upp sminkprylar som hon packar upp och visar (här visar hon vad hon gjorde på scenen på Webbdagarna). Nellie Berntsson är 12 år och videobloggar om mode och hästar. Hon pratar om sig själv och varumärken som om hon jobbade på en kommunikationsbyrå.

Marcus Nyman är 20 år och gör Let´s plays på svenska (spelar in sina spel på Minecraft med egna kommentarer och lägger ut på Youtube). Det går så bra för honom att han kan leva på sin hobby, grattis Marcus.

Se och lär

Det finns en hel del att lära av dessa unga entreprenörer, hur de lägger upp sina videos, hur de pratar och interagerar med sina tittare. Det var många i publiken inklusive mig själv som lite skämtsamt (men ändå med ett visst mått av allvar) sa att “det är dags att byta yrke nu”.

Vad tycker du om utvecklingen med video, kommentera gärna här under.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *