Hur och när får du använda gratis bilder på nätet? Det finns många som frågar om detta. Mari Smith som är en auktoritet i USA och stora delar av världen vad gäller sociala medier i allmänhet och Facebook i synnerhet svarar i ett forum så här (fri översättning till svenska):
“För att korrekt följa upphovsrätts- och varumärkesrättsliga lagar kan ingen ta ditt eget innehåll och använda det utan tillåtelse och erkännande. Tänk på att oavsett var du publicerar ditt innehåll, är du också föremål för denna plattforms användarvillkor.
Klausuler för innehållet
Var och en av dem skiljer sig från varandra men de flesta har liknande klausuler avseende användarna där man som användare beviljar plattformen en “licens” att använda innehållet … vilket innebär att de ska kunna distribuera ditt innehåll i nyhetsflödet till exempel. Äganderätten behålls av dig, så länge du äger originalarbetet förstås.
Med detta sagt, har den sociala informationsvärlden fött en helt ny gråzon för upphovsrätt och skrivningar. Google tillåter användare att söka bilder och, även om det finns varningar om ägande använder personer bilder hela tiden som de hittar på Google. Det betyder inte att det är okej; det betyder bara att de flesta inte ens inser att de är att bryta mot upphovsrättslagar.
Exempel på bildtjänster
Till exempel borde folk helst söka efter bilder på sajter som Pixabay som är royaltyfria/gratis eller Creative Commons-bilder på Flickr.”
Du kan även söka på Google med “Avancerad sökning” och på det sättet filtrera fram bilder som du till exempel får använda för kommersiellt bruk (min egen notering).
Detta svar från Mari tycker jag väl beskriver hur vi ska förhålla oss till bilder som vi vill använda gratis på nätet i våra egna kanaler eller vad tycker du?